KERKYRA - KORFU
....KORFU 2005....


2005.09.05. hétfő - Stavros

A hétfői napot megelőzte a vasárnapi esős idő. Akkor is délelőtt esett és ez hétfőn sem volt máshogy. Kihasználtuk az időt egy kiadós döglésre. Én délután egykor keltem föl és lássuk be, egy nyaraláson erre is szükség van. Miután kisütött a nap, elhatároztuk, hogy körülnézünk a környéken. Motorra pattantunk és elindultunk Stavrosba. Ez a kis falu Benitses fölött helyezkedik el, bár Benitsesből nem látszik. Hátul mentünk, azaz nem a tenger melletti úton indultunk, hanem Strongili irányában. Szépen emelkedett az út, kanyargott, tehát a szokásos arcát mutatta, míg végül megérkeztünk Stavrosba. Itt délután 3 óra lévén senki nem volt az utcán, csak egy kutyával találkoztunk, aki csuda barátságos volt. Egyből hanyattdobta magát és várta, hogy simogassuk a hasát. {video1} Miután kikutyáztuk magunkat, felmentünk a környék legmagasabb hegycsúcsára gyalog. (460méter magas) Itt a szokásos GSM adótornyot és a mikró átjátszóadókat találtuk, nomeg a szép kilátást, bár nem volt valami fényes idő.

Már a Stavrosba vezető emelkedőn elkezdett a tankolásjelző világítani a motoron, ezért úgy határoztunk, hogy mielőbb tankolni megyünk. A környéken legközelebb én csak a korfui és a moraitikai benzinkutakat ismertem. Eldöntöttük, hogy Korfuba megyünk és ott fogunk tankolni, egyúttal megnézünk 1-2 játékboltot, hátha találunk valami jót az otthonhagyott gyerekünknek. Elindultunk lefelé Ag. Deka irányába, majd elhagyva a falut egy mellékútra kanyarodtunk. Ahogy mentünk lefelé, egyszercsak ki volt írva egy táblára : "WATER SPRING". Itt megálltunk és úgy döntöttünk megnézzük, mert mintha erről írt volna Kerkyra nevű Korfus topic tag az Indexen. Vezetett egy út az erdőben egyre feljebb és a végén egy kis templomot találtunk. Az úton volt egy-két barlang szerű valami, de azokba nem mentünk be. Ezen a részen egyébként az erdő nagyon buja volt, látszott a víz állandó jelenléte.
Visszafelé találkoztunk egy birkacsordával. Volt közöttük egy-két kolomppal felszerelt állat is. Szóval innen származik a főkolompos kifejezés. :-) Elhagyva a birkacsordát, felültünk a motorra és leereszkedtünk Benitsesbe. Már bent jártunk a város szélén, amikor az egyik mellékutcában láttunk egy kínai éttermet ! Azt tudtuk, hogy McDonalds van a szigeten, de hogy kínai is legyen !??? :-)

Este - miután megjártuk a korfui játékboltokat - elmentünk a Zorbas nevű tavernába Moraitikán. Ez egy kicsit éttermesebb jellegű hely, jó kiszolgálással. Itt lehetett kapni 1,5 literes ásványvizet. Ilyet más helyen nem láttam az étlapon, pedig nem rossz megoldás. A délutáni birkacsordának volt egy utóhatása: rájöttünk, hogy birkát szeretnénk enni. No itt volt birkasült, ezért egyből azt kértünk + egy vegyestálat. A vegyestál mindenféle grillezett húst tartalmazott, meg sült kolbászt és fasírtot. Aki szereti a húsokat, annak az ilyen tál egy gasztronómiai orgazmus lesz. Az egy hét alatt itt ettük a legjobbat, holtversenyben a szintén Moraitikán lévő Enjoy nevű tavernával. A legjobb gyros címet a Benitsesben található kis büfé nyerte, amelyik a Stadium diszkó mellett, a motorkölcsönzővel szemben van. Sajnos erről nincs fotó. Visszatérve a Zorbasra, a tavernában voltak macskák, akiken látszott, hogy a fő foglakozásuk a csendesen megállás az asztal mellett, egy méla ránézés az asztalnál ülőkre és a várakozás, hátha adnak valamit. Ez általában be szokott jönni nekik, mi is adtunk egy kis kolbászt, amit gyorsan el is vitt és a távolban fogyasztott el. Ennek a napnak ezért az egyik konklúziója ez lett : Görögországban az állatok is nagyon kedvesek. :-)

Vacsora után benéztünk a gokart pályára. Már jártunk itt néhány nappal ezelőtt bár akkor sem gokartoztunk, csak néztük. Egy idő múlva jött két lány meg 2 fiú, akik gokartozni szerettek volna. Éppen üres volt a pálya, úgyhogy egyből be is ülhettek az autókba. a két lány egy kétüléses gokartot kapott. Szépen elmondták nekik, hogy melyik a fék és melyik a gázpedál. Látszott rajtuk hogy megértették a dolgot. Felvették a bukósisakot és elindult a "verseny". A lányok a többiekhez képest eléggé lassan mentek, de ez nem okozott problémát. Viszont az egyik kanyarban egyszer csak egy sikítást lehett hallani és a két lány kiegyenesítve a kanyart belecsapódott a gumifalba. A rendezők egyből odamentek segíteni, kihalászták őket a gumik közül, visszarakták őket a pályára, mentek tovább. Kis idő múlva megint sikítás, a lányok egy kanyart megint nem vettek be, sőt meg sem próbálták, hanem egyenesen lementek a pályáról. Megint a gumik fogták meg őket. :-) Itt feladták az egészet. Számunkra úgy tűnt, hogy a két eset azért következett be, mert egyszerűen megijedtek a kanyarnál. "Hű most kanyarodni kéne, mit csináljunk ?" villanhatott át az agyukon és inkább sikítottak és elengedték a kormányt, ahelyett hogy bekanyarodtak, vagy használták volna a féket. Sajnos erről az eseményről nem készült videó. :-(

Szabó Mihály (c) 2005